[诗词] 家园美景不再遥远

家园美景不再遥远

罗志海

恬淡走在归途
星星和眼睛互动
时不时
闪烁对语
长空渐次宽泛
多层次审美
久违的欣喜

月空静谧
麦地夏熟
小虫蠕动
了无痕迹
白天鹅缓缓
归心路迢

世俗让人平庸
深邃呈现哲理
燃一把幸福的麦秸
家园美景不再遥远

11161345——1500

后记:写这首诗之前两分钟,上网阅读海子《重建家园》。两分钟后,我没再回头看《重建家园》。但新诗文本构建,摄入了该诗的意象——长空 家乡平静的果园 呈现 幸福 麦粒。
       于是,我立马写下《家园美景不再遥远》。

Home Beauty Not Far Away

Poem & Translation by Luo Zhihai

Tranquil walking on the way home
Stars and eyes interaction
From time to time
Scintillation to have a dialogue
The sky is gradually broad
From multi-level aesthetics
Long-unseen delight

Moonlight fills the quiet sky
The ripe wheat field in summer
Insects crawling
Without a trace
The white swans slowly
Eager to go home but the long road ahead

A mediocrity who’s secular.
Deep presents philosophy
Burning a happiness of wheat straw
Home beauty not far away

Postscript:
Before writing this poem in two minutes, I read Hai Zi’s Rebuild Our Homes online. Two minutes later, I didn’t read it again. But the poem text construction, absorbed it’s imagery---- The sky, home quiet orchard, present, happiness and wheat.
    So I wrote down Home Beauty Not Far Away immediately.

At 11:00 to 22:00 on November 17th, 2014, translated.

楼主热帖
[文化天地] 学佬话、福佬话、河洛话
[文化天地] 古今平仄新论
[文化天地] 吊颔
[文化天地] 对联体诗对影三人集
[文化天地] 研磨汉语新诗律 概论格律体新诗
[文化天地] 从一朵鲜花对仗又来学校说起

点击进入微信

新诗,是梦呓,是废话连篇的堆砌。
新浪官方微博
关注
关注哥 发表于 2014-11-16 15:59
关注

谢谢您的关注
我不知道,自己在写些什么
现在燃烧麦秸是破坏环境,是违法行为:lol
美丽家园
傻子 发表于 2014-11-16 17:04
现在燃烧麦秸是破坏环境,是违法行为

可是,当你面对大海,信念就会动摇。
看着后船仔把所有的生活垃圾倒进大海,真的是无言。
庄海君 发表于 2014-11-16 18:17
美丽家园

美丽家园,星空璀璨 星空闪烁.gif
晨读,周一好心情
新叶 发表于 2014-11-16 16:11
谢谢您的关注

归途
赏读老师新诗!
凌波仙子 发表于 2014-11-17 12:44
赏读老师新诗!

还加上了中译英呢
傻子 发表于 2014-11-16 17:04